Ridning med helhetstanke

Jag ger lektioner för alla ryttare på olika nivåer. Oavsett om du är erfaren, nybörjare eller om du är ridrädd, så vinner vi allihop på att skaffa oss mer kunskap hur vi fungerar! Kommunikation och glädje är mina ledord!

Basen i all ridundervisning har jag i den klassiska skolan och pedagogiken "Centrerad Ridning". Min filosofi kring ridundervisning bygger på att hästarna får problem först när vi sitter upp...alltså får vi göra något åt vår ridstil så vi hjälper, och inte stjälper, hästarna. Det är där ord som rakriktning, balans, samspel och följsamhet kommer in i ridundervisningen.

Vill du hitta ett mjukare sätt att rida? Känns det som att du och din häst inte förstår varandra? Har du svårt med sitsen? Är din häst sned? Är du sned? Hur är det med "tajmingen"? Känner du dig osäker när du rider?...är du beredd att prova något nytt?

Tjänsterna jag kan erbjuda dig är;
• privat ridundervisning
• grupp, max 4 ryttare
• avsuttna ridlektioner för ökad förståelse för hjälpgivning och vad vi gör på hästryggen
• sits/ryttaranalyser, där vi går igenom hur din kropp fungerar som ryttare
• dag- och helgkurser
• träningsläger
• tömkörning
• enskild lektion vid ridrädsla

Klicka på bilden här ovan, så får du se en kort film som presenterar Centrerad Ridning och hur jag tänker i undervisningen :-)
Jag kan åka till dig och din häst inom rimligt avstånd från Uppsala. För priser, tider mm var god kontakta mig på tel 070-580 73 71
eller via kontaktsidan.

Jag är utbildad ridinstruktör nivå III i Centrerad Ridning, en pedagogik som leder till ökad kroppskännedom, för att därmed bli en mer följsam och effektiv ryttare. Mitt intresse för både hästens och människans biomekanik samt psyke har lett mig in på roliga och spännande vägar. Jag har bland annat utbildat mig inom pedagogik både på universitet och på Strömsholm, jag har läst till Andningsinstruktör,jag har läst en kurs i "Hästens röreseapparat"en termin på SLU, rider bla för Dr Gerd Heuschmann och Lotta Månsson-Söderström, och är nu färdig med min ridtränarutbildning nivå I i ART = "Alignment Riding Training", som bygger på Alexanderteknik. Jag är utbildad Ridterapeut och arbetar med hästen som medterapeut inom psykiatrin. Dessutom är jag instruktör i QiGong! Jag har också gått kurser på Axelssons och lärt mig mer om ryggrehab på häst, mycket spännande!

För mig är det viktigt att du som elev är beredd att fokusera på din roll som ryttare, oavsett vilken nivå ni befinner er på, oavsett om du hoppar, rider dressyr, rider islandshäst eller vad ni nu har för specialitet. Det är vad du gör som hästen svarar på! Allting handlar om balans! Om du inte har egen balans kan hästen aldrig få det..


Centrerad Ridning® hjälper dig att bli en medveten och fokuserad ryttare, oavsett om du är van ryttare eller nybörjare. Du lär dig kroppskontroll och förmågan att rida med känsla i stället för styrka. Riddiciplin eller hästras spelar ingen roll, Centrerad Ridning® strävar efter balans och följsamhet i vad du än gör med din häst!

Pedagogiken bygger på 4 grunder som ger 1 resultat:
• Andning. Gör dig mer avslappnad och gör att du får en lägre tyngdpunkt i din kropp samt får ökad bålstabilitet.
• Mjuka ögon. Ökar synfältet och hjälper dig till ökad medvetenhet om omgivningen.
• Centrering. Hjälper dig att finna en stabil sits i alla gångarter genom att hitta ditt balanscentra djupt inne i kroppen.
• Byggklossar. Genom att placera alla "bitar" av din kropp rätt, får du optimal balans i ridningen och minskar spänningar
• Grounding. Resultatet när det känns som att man är ”ett med hästen”!

I ridmomentet hjälper hästens tredimensionella rörelser människans kropp att röra sig som om vi gick själva. Musklerna tränas och kroppen strävar efter att hitta balansen och detta leder till ökad koordinations- och reaktionsförmåga. Genom olika övningar tränar vi, och reflekterar, och har dessutom roligt tillsammans! Jag jobbar mycket med att hitta bilder som liknelser, eller känslor som kan hjälpa kroppen att forma sig till det vi ska utföra eller det vi vill att hästen ska göra. Läs gärna mer om CR på den svenska hemsidan www.centreradridning.n.nuJag rider främst för vår enda nivå IV-tränare i Sverige; Lotta Månsson-Söderström. Lotta har haft förmånen att ta alla examina fråb Centrerad Ridnings grundare Sally Swift- vilken förmån! När vi får besök av andra IV-tränare så passar jag på att åka och rida och lära mig så mycket jag kan! Jag har även ridit för Christa Müller, Angelica Engberg och Peggy Brown bland annat. Läs gärna mer på den amerikanska hemsidan; www.centeredriding.org/
   


Jag rider även regelbundet för Dr Gerd Heuschmann, och här bjuder jag på ett litet klipp från en träning då jag rider Malva. Klicka på kortet så startar filmen! För att se mer om vem Dr Gerd Heuschmann är, och hur han tänker, klicka på bilden brevid!
     


Jag tycker mycket om filosofin som Per Hendrik Waaler har. http://waaler-farm.com/ Klicka på bilden så öppnas en film från en clinic på Scandinavium om hans träningsmetod - titta och njut!


En annan inspirationskälla är Joni Bentley www.jonibentley.co.uk. Dit åkte jag en vecka för att lära mig mer om Alexanderteknik i ridundervisning. Det blev en hel del timmar på en mekanisk häst fär att finslipa rörelser!